C & K, maar geen Calvin Klein helaas

Eerst zal ik even de titel van deze blog verklaren. De C staat voor het woord waar ik persoonlijk nu wel een beetje klaar mee ben, maar de wereld helaas nog mee te dealen heeft: Corona. De K staat voor Kanker, borstkanker in mijn geval. Ben ik ook wel klaar mee trouwens, maar ik moet nog 8 van de 20 chemokuren krijgen. Zowel de C als de K zijn dus nog ‘work in progress’, jammer genoeg.

Slechte combinatie

De C & K zijn een slechte combinatie. De K zorgde er al voor dat we met mijn gezin redelijk geïsoleerd leefden. Feestjes, bezoek bij mensen met huisdieren, kinderboerderijen en plekken waar veel mensen samen komen, vermeden we al vanwege mijn lage weerstand door de chemo’s. De C maakt dit aan de ene kant wel een stuk makkelijker: er zijn geen feestjes om te missen en de kinderboerderij en leuke evenementen zijn dicht en afgelast. Tot zover geen extra problemen dus.

Isolatie

De echt mindere kant zit ‘m vooral in de isolatie. Natuurlijk is deze weliswaar vrijwillig, maar wel bittere noodzaak. Gezien mijn weerstand kan Corona simpelweg tot de dood leiden, aangezien mijn weerstand nihil is. En met het uitsluiten van risico’s heeft het geen zin om halve maatregelen te nemen. Of zelfs niet voor 95%. C ligt overal op de loer. Van de winkelkarretjes in de supermarkt, tot de postbode die misschien wel net over míjn post heeft geniest voordat de envelop op de deurmat viel. En wie zegt dat er niet net iemand over mijn pak pasta of wc-rollen heeft gehoest voordat deze bij mijn bestelling belandden? Voor zover we nu weten blijft het virus wel tot 24 uur ‘leven’ op plastic.

Hamsteren?

Corona en KankerIk weet het, die gedachtes gaan wel heel ver. Maar ze tonen eveneens mijn emotionele staat aan. En die is niet al te best. Om de bijwerkingen van mijn chemokuren dragelijk te maken, krijg ik bij iedere chemo een anti-emeticakit. Afhankelijk van de zwaarte van de kuur zitten er andere medicijnen in. Bij 2 van de 3 soorten kuren zit er standaard Oxazepam in de kit. Hoewel je het nu niet zou denken, ben ik van nature niet de grootste medicijnslikker. Ik ben meer van de natuurgeneeskunde en homeopathie in het geval dat mijn lichaam ergens bij ondersteund moet worden. Maar helaas is dat bij borstkanker geen optie. En ook mijn idee ‘die Oxazepam heb ik toch écht niet nodig’… die is met de muziek mee. Ik ben blij dat ik de pilletjes vanaf het begin wel wijselijk uit de anti-emeticakit heb ‘gehamsterd’. Je weet maar nooit of ze later toch nodig zijn, was mijn gedachte. En kijk hier, C kwam om de hoek. Hallo Oxazepam. Ik heb je nodig! Al is het om mijn paniekaanval te verjagen doordat de buurvrouw met een mogelijke coronabesmetting in haar gezin mijn lieve, achtjarige zoon sommeert om ‘even de bal over de schutting te gooien’. De bal waar haar C-kind misschien wel net overheen heeft gehoest. Mijn zoon en dochter hadden de duidelijke instructie van ons als ouders gekregen om de bal niet aan te raken terwijl ze in de tuin speelden. Maar helaas was de druk voor mijn zoon te hoog om daar naar te luisteren. Gelukkig was hij wel zo slim om even een handschoen aan te doen voordat hij de bal gooide. Maar toch. Een paniekaanval was voor mij het gevolg, gecombineerd met heel veel woede.

Onderschat het niet

Deze actie van mijn buurvrouw komt voort uit niet nadenken, vermoed ik. Maar zo zijn er helaas wel meer die het effect van hun acties op anderen onderschatten. Er zullen er in de supermarkt ook vast rondlopen met slechts lichte ziekteverschijnselen van C. Die het nog stééds bagatelliseren, of simpelweg niet nadenken over wat het voor extreme gevolgen voor anderen kan hebben. Het is de reden en bittere noodzaak van ons totale isolement. Een isolement dat bij vlagen mijn gezin tegen de muren en het tuinhek doet opvliegen.

De wereld zal een stukje beter uit gaan zien

Maar hé, ik zie ook echt wel kansen. Zo ga ik straks toch weer op zoek naar een Social Media Professional die ons wil helpen met het lanceren en verder uitrollen van www.overleefborstkanker.nl. Er zullen er genoeg zijn die het nu wat minder druk hebben én iets goeds voor een ander willen doen! Ook denk ik dat de wereld na C er wel een stukje beter uit kan zien. We leren met velen (weer) hoe fijn het voelt om een ander te helpen. We leren met z’n allen dat we niet alles kunnen controleren en misschien zelfs een beetje om los te laten. We komen er hopelijk dus een beetje meer ‘mindful’ uit.

Maak het werkelijkheid

Zowel C als K helpen mij hier in ieder geval bij. En dan, over een paar maanden als we C in de wereld wat meer onder controle hebben en mijn behandeling tegen K succesvol is afgerond… Dan gaan we héérlijk genieten. Van de zomer die dan voor de deur staat, van alle mensen die we zachtjes aan weer kunnen ontmoeten, van terrasjes in de zon, van weer gedachteloos naar buiten lopen en op stap gaan, van alles wat we voorheen ‘gewoon’ vonden.

Laten we nu alvast allemaal alvast een lijst maken met dingen die we lekker weer gaan doen als de C voorbij is. En hopelijk ook snel de K jóuw lichaam uit is, als je daarvoor behandeld wordt. Laten we iedere dag wegdromen tijdens het maken van dit lijstje. Dan worden ze vanzelf op een dag de werkelijkheid!

Laatste berichten

Praktische tips
Bijwerkingen