Ná kanker het vertrouwen in je lijf herwinnen. Hoe doe je dat?

Opeens zijn alle behandelingen voorbij. Je bent kankervrij verklaard en er wordt van je verwacht dat je het leven weer oppakt. Alsof er niets gebeurd is. Je lichaam is genezen, maar de psychologische impact is groot. Je voelt je verraden door je lichaam: je bent ziek geworden zonder dat je het in de gaten had. Hoe krijg je weer vertrouwen in je lichaam, in jezelf en in de toekomst?

Ingrijpende gebeurtenis

Na kanker kun je het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn. Het voelt niet meer veilig: een indringer is je huis binnengeslopen. Om nog maar te zwijgen over de aanslag van de heftige behandelingen op je lichaam. Je voelt je nog niet de oude en hebt nog veel last van
pijntjes en vermoeidheid. Je voelt je onzeker…. Blijft de kanker wel echt weg? Hoe kun je het leven hervatten als je toekomst zo onbestemd lijkt?

Een vreemde in je eigen lichaam

Kanker verandert je leven. Na de behandelingen leer je jezelf weer opnieuw kennen. Je ervaart nieuwe grenzen en vaak stel je andere prioriteiten. Ook je zelfbeeld kan aangetast zijn door lichamelijke veranderingen. De spiegel laat je iemand zien die je niet herkent en je voelt je een vreemde in je eigen lichaam. Wat kan helpen, is deze denkwijze proberen om te draaien door weer trots te leren zijn op je lichaam; het heeft immers haar uiterste best gedaan om beter te worden.

Onverwerkte gevoelens

Kanker is een ingrijpende ziekte, met zowel fysieke als mentale klappen als gevolg. Vaak komen die klappen pas na de behandeling, in de vorm van onverwerkte emoties. Tijdens de behandelperiode ervaar je meestal een overvloed aan warmte en aandacht. Er staat een vangnet om je heen en je put veel kracht uit meelevende vrienden en familie. Na de ziekte wordt dat vaak minder. Er wordt verwacht dat je het leven weer hervat als je oude zelf. Dan kun je het gevoel krijgen er alleen voor te staan, terwijl je worstelt met het leven na kanker. Juist dan is het goed om open en eerlijk te zijn over moeilijkheden. Tegenover jezelf én anderen.

Kunstzinnige therapie

Extra ondersteuning in de vorm van therapie kan een goed idee zijn. Vaak is het echter lastig om je gevoelens onder woorden te brengen. Kunstzinnige therapie biedt dan een alternatief. Het doel van kunstzinnige therapie is om met behulp van creatieve opdrachten, je “worsteling” zichtbaar en hanteerbaar te maken. Je kunt het voor een moment buiten jezelf plaatsen en er letterlijk even afstand van nemen om naar te kijken. Dat kan heel prettig zijn, want het biedt overzicht. Daarnaast kun je, door kunstzinnig te werken, datgene vertellen wat je moeilijk onder woorden kunt brengen. Omdat dat te kwetsbaar voelt of omdat je er misschien nog helemaal geen woorden voor hebt. Kunstzinnige therapie biedt dus nieuwe manieren om bepaalde situaties aan te kunnen.

Accepteren en integreren

Je kunt je oude leven niet meteen op volle kracht oppakken na de ziekte. Dat kan lastig te accepteren zijn. Ook voor deze emoties is ruimte tijdens de therapie. In een sessie leer je jezelf niet te veel op te leggen en de pieken en dalen beter te accepteren. De kunst kan hierbij een symbool vormen, en je doen inzien dat het nuttig is prioriteiten te stellen en je energie op een effectieve manier te verdelen. Door te luisteren naar je gevoel en je lichaam, kun je tot rust komen op een moment waarop je dat nodig hebt. De kunstzinnige therapie helpt je om gevoelens niet op te kroppen, maar ze juist te integreren in je leven, zodat je weer verder kunt.

Bouwen aan de toekomst

Wil je weer vol vertrouwen bouwen aan de toekomst? Bij Lodur Praktijk voor Kunstzinnige Therapie begeleidt Wike de Klerk je graag bij het verwerkingsproces tijdens én na kanker. Op een creatieve manier leer je jouw situatie te accepteren en om te gaan met je gevoelens. Je gaat op zoek naar je eigen kwaliteiten en krijgt handvatten aangereikt om deze eigenschappen te gebruiken bij het vormgeven van je nieuwe leven. Ben je benieuwd of kunstzinnige therapie iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Wike voor een vrijblijvend gesprek.

Foto credits: Oscar van der Wijk

 

Laatste berichten

Praktische tips
Bijwerkingen