We are Live

Op 19 november 2019 werd er een bombardement uitgevoerd. Eentje die alleen in mijn directe omgeving voelbaar was. Ik, een jonge vrouw van 38 jaar met man en twee jonge kinderen: borstkanker. En niet de fijnste variant. Een variant waardoor de arts maar meteen zei ‘maak je agenda maar leeg voor de komende 9 tot 12 maanden’.  Er stonden mij op dat moment namelijk 16 chemo’s in 20 weken te wachten, gevolgd door een operatie en bestraling. De hele mikmak dus.

Daar zit je dan. Het hele weekend had ik mijzelf wijsgemaakt dat de ‘atypische cyste’  die de radioloog in mijn linkerborst zag toch gewoon een normale cyste zou zijn. Nee dus. Het fijne, zorgeloze leven dat mijn man en ik samen opgebouwd hadden; het bleek een kaartenhuis dat zomaar ineens in elkaar kan storten.

De rollercoaster begon die dag. Op deze datum die voor altijd in mijn geheugen gegrift staat. Net als de geboortedata van mijn kinderen. Geen enkele andere datum kan ik eigenlijk onthouden. Maar deze vergeet ik nooit meer.

Ondanks het feit dat de diagnose mij de eerste dagen letterlijk aanvloog, voelde ik van binnen wel direct: ik ga genezen. En op het moment van dit schrijven is dat gelukkig ook nog steeds waar mijn behandelend artsen en wijzelf vanuit gaan.

In december startten de eerste chemo’s. De controlfreak in mij zocht gelijk op internet naar informatie. Zo zocht ik bijvoorbeeld naar middeltjes tegen misselijkheid. Want ja, dat is toch het beeld wat je hebt van chemo; nachtenlang boven de WC hangen. De praktische informatie die ik zocht, kon ik niet vinden. Geen probleem, bleek wat betreft de misselijkheid. Wat ik toen namelijk niet wist, is dat de medicijnen, die ik altijd tijdens de eerste dagen van een kuur krijg, ervoor zorgen dat ik geen moment misselijk ben geweest! Maar toch, het gemis van die praktische tips en ervaringen brachten me op een idee. Ik ontdekte mijn roeping en het idee van www.overleefborstkanker.nl was geboren. Dé website vol positiviteit en kracht, realistisch en laagdrempelig. Voor en door (ex) borstkanker patiënten en hun omgeving. Juist om ervoor te zorgen dat je een realistisch beeld krijgt van de behandeling zodat er minder zorgen zijn.

Natuurlijk dacht diezelfde controlfreak én streber in mij dat ik die website wel eventjes met een maandje of twee in de lucht zou hebben. Net zoals ik dacht dat die 16 chemo’s écht klaar zouden zijn na 20 weken. En zoals ik half februari dacht dat Corona wel in Azië zou blijven. De realiteit blijkt anders helaas. Corona en kanker is echt een rot combinatie. Letterlijk panisch ben ik ervan geweest. In de nachtelijke uurtjes zag ik mij meer dan eens al op mijn buik aan de beademing liggen op de IC. Of erger. Mijn kinderen van vijf en acht jaar oud achter moeten laten zonder moeder. De enige manier waarop die paniek kon verdwijnen was vrijwillige quarantaine voor mij en mijn gezin. De voordeur bij voorkeur dicht houden. Want wie zegt dat de postbode niet net per ongeluk gehoest heeft op het pakketje dat hij komt bezorgen? Zo zitten wij met zijn viertjes al ruim 7 weken thuis en zullen wij dit ook nog tot begin juni volhouden. Dan staat mijn operatie gepland. Daarna kunnen de kinderen weer lekker naar school, de tuin uit en met andere kinderen spelen. Mijn man en ik kunnen ons dan ‘slechts’ aan de RIVM-richtlijnen gaan houden. Menigeen zal het niet geloven, maar voor ons voelt dat al als een enorme vrijheid. Gewoon eens een winkel binnenstappen. Of zonder angst op 1,5 meter afstand een praatje met iemand maken. We tellen de weken en dagen af, want gelukkig voor mij en mijn gezin is het einde van onze quarantaine in zicht. Vele andere kankerpatiënten hebben die ‘luxe’ (nog) niet. Zij zijn nog dagelijks bang om ziek te worden en zo vertraging op te lopen in de behandeling, of erger…. En wat dacht je van al die mensen die wachten op hun uitgestelde behandeling? Laten we alsjeblieft voor hen de versoepelde richtlijnen van de RIVM naleven, ons gezond verstand bijven gebruiken én de 1,5 meter afstand in acht houden. De zwakkeren in onze samenleving zijn echt niet alleen 70+, maar lijken in sommige opzichten misschien angstvallig veel op jou. Ze hebben alleen wat minder geluk dan jij op dit moment.

Maar weer terug naar mijn roeping; www.overleefborstkanker.nl ) is nu live! Dus heb jij of iemand in jouw omgeving borstkanker? Neem eens een kijkje, deel je tips en ervaringen en laten we samen de behandeling tegen borstkanker wat lichter maken.

1 reactie

  1. Susanne op 15 mei 2020 om 11:43

    Powervrouw!Laatste berichten

Praktische tips
Bijwerkingen